Energifanger

Energifangere til jordvarme – et varmetilskud fra solenergi

Vil du øge effektiviteten på din varmepumpe og spare på dine energiudgifter? Så er Energifanger måske løsningen for dig!

Sætter man en energifanger op fra starten, kan man spare 50% på slanger til jordvarmeanlægget, fordi der det meste af tiden trækkes energi ud af energifangeren. Sammenlignet med en traditionel solfanger (overdækket og isoleret) er energifangeren bedre egnet (og billigere) som supplement til jordvarme. Dette skyldes at energifangeren ikke kun henter varme af solindstrålingen, men også af luften.

Med energifangere til jordvarme kan du gøre det muligt at lave jordvarme, selv når der er pladsmangel.

Energifanger i Thorsø

Energifangeren er effektiv hele året.

Om sommeren udnyttes energifangeren meget af tiden til at oplade jorden – næsten som man oplader et batteri.

En varmepumpes bedste drifttemperatur (på den kolde side) er 10-15 grader, og her er netop en energifanger det mest egnede. For hver grad temperaturen i jorden stiger forbedres driften betydeligt. Bedst kombineres den med jordslanger ved at man ganske enkelt varmer jorden aktivt op til i nærheden af 20 grader i løbet af sommeren, og desuden sparer på den lagrede varme hen ad vejen.

Ved nyetablering kan man nøjes med ca. den halve mængde af jordslanger. Selve panelet kan gemmes godt af vejen, samt udformes på flere måder. Materialerne er særdeles vejrbestandige, og er afprøvet i mere end 20 år.

En energifanger sender varmen direkte ned i jorden til senere afbenyttelse

Funktion af samlede system: Når der er varmere i energifangeren end ved udgangen af varmepumpen starter styringen pumpe 2. Varmen trækkes da ud af energifangeren og sendes med ned i jorden. Når varmepumpen er i drift, er væsken altid ekstra kold (ca 5 grader koldere). Denne ekstra kolde væske går da først til energifangeren og sparer på den lagrede energi i jorden.

Energifangeren kan hæve temperaturen i jorden, fra under frysepunktet til 5-15oC, afhængig af arealet på energifangeren. Og netop arealet udnytter energifangeren optimalt. En 8m2 energifanger har f.eks. ca. 24m2 overflade på rørsystemet. Det er nok til en 8 kW varmepumpe, kombineret med jordslanger. Har man en varmepumpe yder energifangeren væsentligt mere end en solfanger og er samtidig billigere. Energien trækkes så effektivt ud af luften, at den naturlige luftfugtighed, der omgiver rørene i energifangeren. Ofte vil der drive vand fra energifangeren fra kondensering af luftens fugt. Anlægget kører også om natten, når temperaturen er til det.


Har du spørgsmål hjælper vi gerne med at finde den rette løsning til dit behov.

Hvad er jordvarme?

Faktisk tror mange at hovedparten af jordvarme stammer nedenfra jordens kerne qua dets navn, men rent faktisk kommer klart størstedelen jordvarme fra solen. Det er solens stråler på jordoverfladen, der opvarmer de øverste meter. Kun et par procent kommer fra jordens indre. Derfor varer det også så længe inden temperaturen kommer op igen 1 meter nede under jordoverfladen.

Hvordan virker jordvarme?

Jordvarme fungerer ved at udnytte den naturlige varme i jorden til at varme dit hjem. I de øvre lag af jorden er temperaturen konstant omkring 10-13 grader året rundt. En jordvarmepumpe trækker denne varme ud af jorden og overfører den til dit hjem gennem en varmeveksler. Et jordvarmeanlæg trækker energi ud af jorden via nedgravede slanger. Et jordvarmeanlæg trækker energi ud af jorden via nedgravede slanger og energien overføres til en varmepumpe og giver varme til boligen. Det betyder at jorden nedkøles kraftigt og der kan opstå permafrost i visse tilfælde. Det sker dog ikke, når der er installeret en energifanger. Der er to hovedtyper af jordvarmepumper: horisontale og vertikale. Horisontale systemer installeres normalt på din ejendom i en slangeformet sløjfe, der er begravet under jorden. Vertikale systemer installeres ved at bore et hul ned i jorden og installere en slangeformet sløjfe, der løber ned gennem hullet.

Fordele og ulemper ved jordvarme

Jordvarme har en række fordele, herunder:

  • Lavere driftsomkostninger: Jordvarme er en af de mest økonomiske måder at opvarme dit hjem på. Fordi det bruger den naturlige varme i jorden, bruger det meget mindre energi end traditionelle varmesystemer, hvilket betyder, at dine regninger vil være meget lavere.
  • Miljøvenligt: Jordvarme er en ren og vedvarende energikilde, der ikke udleder skadelige stoffer i miljøet.
  • Lang levetid: Jordvarmepumper har normalt en levetid på omkring 25 år, hvilket er meget længere end traditionelle varmesystemer.

Nogle af ulemperne ved jordvarme omfatter:

  • Høje installationsomkostninger: Selvom jordvarme normalt sparer dig penge på lang sigt, er installationsomkostningerne ofte højere end traditionelle varmesystemer.
  • Kræver plads: Jordvarmepumper kræver en del plads til installation af varmevekslere og slangeformede sløjfer.
  • Kan kræve ekstra arbejde: Installation af jordvarme kræver normalt en del arbejde på din ejendom, herunder at grave slangerne ned i jorden eller bore et hul.


Hvad yder en energifanger?

Under typiske vejrforhold med lidt blæst og fugt i luften, vil rørene på 1 element (= 2 m2) kunne afgive ca. 2 kW til anlægget. Dette medfører, at der tilføres jorden så meget varme at temperaturen holdes oppe på et væsentlig højere niveau end ellers. Derved øges effektfaktor og selve effekten i kW som varmepumpen kan præstere, således at der skal bruges mindre hjælpeenergi fx fra en elpatron. 1 meter rør i energifanger svarer ca. til 1 meter rør i jorden – i gennemsnit. På kolde frostdage mindre og på andre dage mere. Så det er fint, at man kan lagre varme fra gode dage i jorden.

I praksis fungerer anlæggene sådan, at badevandet cirkuleres direkte op i solanlægget ved hjælp af den eksisterende filterpumpe. Da der er tale om meget store vandmængder, får du også store energimængder ud af det. Som en tommelfingerregel yder 1m2 solfanger 0,6 kW, når solen skinner.

Vedligeholdelse

SolarVenti solfangeren kræver et minimum af vedligeholdelse. For at have et velfungerende anlæg kræver det kun, at du fjerner evt. nedfaldent løv fra solfangeren og lige efterser samlinger. Et anlæg kører normalt mere end 15-20 år helt uden problemer. Evt. reparationer foretages let og hurtigt. Som regel kan de klares kun med brug af en kniv og lidt sæbevand.

Energifangeren gør det muligt at etablere jordvarme med slanger f.eks. under et hus – eller oven på klippegrund, hvor man normalt skal lave dybe boringer. Dette kan helt spares, hvis man samtidigt benytter en energifanger. Både bedre drift og billigere anlæg er da muligt.

Husk at hælde frostvæske i anlægget, så du undgår at få frostsprængninger!

Derfor yder Solarventi 5 års garanti på materialer og 2 års garanti på pumper. Læs mere her!


Pris på energifanger

Alle vores priser bliver udformet efter mål, se evt. installationseksempler i pdf dokumentet, som du kan hentet nederst på siden. Ring på 8696 6700 eller skriv til os på info@solarventi.dk, og vi kigger på dine muligheder sammen med dig.

Hent PDF om Energifanger til Jordvarme her

Skriv her